Neišsivalėte virusų? Jūs galite būti kriptovaliutų kasėjų vergu

Virusais užkrėstą kompiuterį laikyti yra labai pavojinga. Apie pavojų prarasti duomenis – žinome. Pavojus, kad bus pavogti slaptažodžiai – realus ir labai baugina, tačiau yra dar vienas pavojus, apie kurį dar kalbama labai mažai. Tai tapimas kriptovaliutų kasėjų vergais.

Jie uždirba dešimtis tūkstančių dolerių per mėnesį vien tik dėl to, kad jūsų kompiuteryje yra jų sukurtas ir išplatintas virusas. Ar tikrai norite būti nusikaltėlių programišių donorais?

Kaip tai vyksta?         

Portalas ReviewedByPro.com pateikia paprastą paaiškinimą – jei jūsų kompiuteris pateko į botnet tinklą, jūs greičiausiai ne tik dalyvaujate atakose prieš įvairius tinklalapius ir sistemas, bet ir uždirbate pinigus teroristams.

O dabar apie viską žmonių kalba.

Kriptovaliutų kasėjai

Kriptovaliutos – naujausias technologinis „stebuklas“. Viskas vieša, viskas skaidru, tačiau užmirštamas vienas svarbus dalykas. Kad būtų atliekama transakcija kriptovaliuta, reikalingas specialus raktas, kurį sugeneruoti gali tik matematines užduotis atlikęs kompiuteris. Už tą raktą ir duodamas nedidelis komisinis mokestis kriptovaliuta, kurią vėliau galima parduoti. Matematinių užduočių atlikimo greitis priklauso nuo to, kiek kompiuteris turi laisvų resursų. Asmeninis kompiuteris jų turi gana nedaug, todėl šansai, kad išspręsite tokią užduotį greitai, yra nedideli.

Kriptovaliutų kasėjai, norėdami gauti daugiau komisinių, investuoja į galingus kompiuterius. Kartais jie sujungia kelis kompiuterius, kad matematiniai uždaviniai (šifravimas) vyktų kur kas greičiau. Štai čia ir kyla pagunda sujungti ne kelis kompiuterius, o kelis tūkstančius kompiuterių. Kaip tai padaryti?

A) Sujungti juos nelegaliai užvaldžius;

B) Nuotoliniu būdu įdiegti specialias kriptovaliutos kasimo programas ir jas paslėpti.

Botnetas – pavergtų kompiuterių tinklas

Čia labiau pagelbėtų alegorija į zombių armiją, kuri eina ir puola pastate užsibarikadavusius gyvuosius, kaip rodoma filmuose. Kiekvienas zombis, tai užkrėstas kompiuteris, kuris veikia tiksliai pagal šeimininko nurodymus. Jei jūsų kompiuteryje yra virusas, per jį paversti jūsų kompiuterį zombiu yra nelabai sudėtinga. Jei turite keletą virusų, reiškia yra galimybė, kad zombiu tarnaujate net keliems šeimininkams.

Kompiuteriai-zombiai gali atlikti du veiksmus. Vienas jų yra siųsti užklausas į tam tikrą puslapį ir taip jį „užlaužti“. Kita funkcija – panaudoti savo resursus matematinėms lygtims atlikti ir uždirbti kriptovaliutos komisinių.

Dropper – palikta programa

Programos, kurios yra įdiegiamos nuotoliniu būdu kompiuterio savininkui apie tai net nenutuokiant dar yra vadinama dropper. Ji nebūtinai yra virusinė. Priešingai, ji gali tarnauti itin kilniems tikslams, kaip kad neseniai nutiko su mTorrent programa. Istorija buvo tokia – populiarioji failų siuntimosi programa mTorrent įdiegimo metu gana apgaulingai pasiūlo įsidiegti ir kitas programas. Tarp jų buvo programa Epic Scale, kuri panaudoja laisvus kompiuterio resursus, kad prisidėtų prie kriptovaliutos kasimo. Programos kūrėjai dalį iškastos valiutos pažadėjo skirti labdaros organizacijoms. Pagal visus labdaros surinkimo įstatymus, parama organizacijoms pervedama atskaičius mokesčius, skirtus paramos rinkėjo organizaciniams kaštams padengti. Lietuvoje ta dalis yra berods 25 proc., tad šios programos kūrėjai galėjo pralobti.

Yra ir daugiau atvejų, kai įsidiegdami vieną programą, įsidiegiate ir kitą, skirtą kriptovaliutų kasimui. Viskas legalu, nes tai padarėte savo noru ir net pažymėjote, kad sutinkate su sąlygomis. Aišku, jų net akyse nematėte, nes ten labai daug skaityti…

Virusai sudaro tinkamą terpę nusikaltėliams pasinaudoti jūsų kompiuteriu lobti iš legalių šaltinių. Ypač dabar, kai kriptovaliuta yra ne viena, o dešimtys.

Būkite atsargūs, valykite savo kompiuterį nuo virusų ir viskas bus gerai.