UAB „Deeper“ – sparčiausiai auganti technologijų įmonė Lietuvoje


UAB „Deeper“ – sparčiausiai auganti technologijų įmonė Lietuvoje

2017 m. Deloitte Vidurio Europos technologijų įmonių reitinge „Fast 50“ pasiektas rekordinis vidutinis augimo tempas

  • Vidurio Europos reitinge „Fast 50“ pasiektas rekordinis reitinguojamų technologijų įmonių vidutinis metinis pajamų augimo tempas – 1 127 proc.
  • Jau antrus metus iš eilės vidutinis augimo tempas viršija 1 000 proc. ribą.
  • Reitingą sudaro bendrovės iš vienuolikos šalių, įskaitant net 6 įmones iš Lietuvos.
  • Pirmąsias penkias „Fast 50” reitingo vietas užima reitingo naujokės – 2016 m. visos jos pateko į „Kylančių žvaigždžių” kategoriją.
  • Reitinge dominuoja informacinių technologijų ir skaitmeninių sprendimų paslaugas teikiančios įmonės (39).
  • Po vieną Lietuvos įmonę taip pat pateko į specialiąsias „Kylančių žvaigždžių” ir „Didžiojo penketo” kategorijas.

Šių metų „Fast 50” įmonių reitingą sudaro įmonės iš vienuolikos šalių: Lenkijos (19), Kroatijos (8), Lietuvos (6), Čekijos (5), Rumunijos (3), Vengrijos, Slovakijos ir Bulgarijos (po 2 iš kiekvienos šalies), Bosnijos ir Hercegovinos, Latvijos bei Estijos (po 1 iš kiekvienos šalies).

Pajamų augimo tempas sparčiausiai augančių Vidurio Europos technologijų įmonių sektoriuje ir toliau sparčiai didėja ─ 2017 m. Deloitte Vidurio Europos įmonių reitingo „Technology Fast 50“ vidutinis augimo tempas per 2013-2016 m. pasiekė net 1 127 proc.

Tai jau antri metai iš eilės, kai vidutinis augimo tempas viršija 1 000 proc. ribą. Tokie pasiekimai ne tik paneigė abejones, kad praėjusių metų puikūs rezultatai (2016 m. vidutinis metinis pajamų augimo tempas buvo 1 057 proc.) bus nepralenkiami, bet ir pabrėžė technologijų bumo Vidurio Europoje tvarumą.

Kaip ir praėjusiais metais, visos penkias aukščiausias pozicijas užimančios įmonės pirmą kartą pateko į „Fast 50“ reitingą. Įdomu tai, kad 2016 m. visos šios įmonės buvo patekusios į „Kylančių žvaigždžių“ kategoriją, kurioje reitinguojamos įspūdingą pajamų augimo tempą demonstruojančios, tačiau pagrindinei „Fast 50“ kategorijai dar per jaunos įmonės.

Pirmąją 2017 m. reitingo poziciją užėmė Čekijos internetinė lėktuvų bilietų užsakymo programa „Kiwi.com“, praėjusiais metais užėmusi penktą vietą „Kylančių žvaigždžių“ kategorijoje (tuomet žinoma kaip „Skypicker.com“). Po įspūdingų 2016 m. įmonės ketverių metų augimo tempas pakilo nuo 1 534 proc. praėjusiais metais iki 7 165 proc. Nenuostabu, jog „Kiwi.com“ kelia ambicingus tikslus ir iki 2021 m. planuoja tapti kelionių užsakymo internetu pasauliniu lyderiu.

Įspūdingą augimą demonstravo Čekijos įmonė „Prusa Research“ (6 910 proc., palyginti su 688 proc. praėjusiais metais), užbaigianti aukščiausiose „Fast 50“ reitingo pozicijose atsidūrusių įmonių, kurių augimas siekia beveik 7 000 proc., trejetuką. Ketvirtoje reitingo vietoje atsidūrė Lenkijos programinės įrangos kūrėjai „TOOPLOOX“ (2 827 proc.), o penktoje vietoje – kita Lenkijos atstovė, technologijomis paremta įdarbinimo įmonė „Absolvent.pl“ (2 437 proc.).

Pokyčių tempas reitingo viršuje lėmė, kad vienintelė bendrovė, išlikusi dešimtuke nuo 2016 m., ─ septintąją vietą užėmusi įmonė iš Bosnijos ir Hercegovinos, programinės įrangos srityje veiklą vykdanti „NSoft“ (1 990 proc.), kuri smuktelėjo dvejomis pozicijomis žemyn iš praėjusiais metais užimtos penktosios vietos.

Lietuvos įmonių sėkmė

Kol kas tai sėkmingiausi metai Lietuvos įmonėms – pirmą kartą projekto istorijoje net 6 Lietuvos atstovai pateko į Deloitte „Fast 50“ pagrindinį reitingą: UAB „Deeper“ (2 pozicija), UAB „Good one“ (8 pozicija), UAB „INVENIS“ (11 pozicija), UAB „TV Žaidimai“ (13 pozicija), UAB „ADEO WEB“ (33 pozicija) ir UAB „TeleSoftas“ (50 pozicija). Dar po vieną Lietuvos įmonę taip pat pateko į specialiąsias „Kylančių žvaigždžių” (UAB „CGTrader“) ir „Didžiojo penketo” (UAB „Pigu“) kategorijas.

Antroje „Fast 50“ reitingo vietoje šiais metais sutinkame Lietuvos atstovus ir praėjusių metų „Kylančių žvaigždžių“ kategorijos nugalėtojus – išmaniųjų technologijų įmonę UAB „Deeper“. Įspūdingas praėjusių metų reitinge demonstruotas įmonės augimo tempas beveik padvigubėjo ir šiemet pasiekė net 7 048 proc. Tai aukščiausia reitingo vieta, kurią iki šiol pavyko užimti Lietuvos atstovams, – 2013 m. UAB „Ruptela“ buvo užėmusi penktąją „Fast 50“ reitingo vietą.

„Pernai metais „Deeper“ buvo pripažinta sparčiausiai augusia įmone „Kylančių žvaigždžių” kategorijoje, o šiemet jau patekome į pagrindinį Top 50 sparčiausiai augusių įmonių reitingo sąrašą. Tai rodo, kad einame teisingu keliu ir kasmet sau keliame dar ambicingesnius tikslus. To nepavyktų padaryti be stiprios profesionalų komandos, kuriai esu dėkingas už kartu pasiektus rezultatus,” – teigia UAB „Deeper” valdybos pirmininkas Aurelijus Liubinas.

Aštuntoje vietoje – dar vieni Lietuvos atstovai – optimizavimo paieškos sistemoms (angl. Search Engine Optimization, SEO) agentūra UAB „Good one“ (1 962 proc.). „„Kad ir kas tu bebūtum, būk geras“, ‒ tai garsi Abraomo Linkolno citata, kuria grindžiama mūsų veikla nuo pirmosios dienos. Arba darai gerai, arba nedarai išvis. Šis devizas yra mūsų įmonės pagrindas ir kiekvieno mūsų komandos nario ‒ ekspertų, kurie sunkiai dirba, siekdami būti geriausiais savo srityje, ‒ moto. Būtent tai mums leido augti devynerius metus iš eilės ir neabejotinai padės mums tobulėti ateityje,“ – teigia Tomas Varnas, UAB „Good one“ vadovas.

2016 m. dešimtą vietą „Kylančių žvaigždžių“ kategorijoje užėmusi Lietuvos kompiuterių programinės įrangos kūrėja UAB „Invenis“ šiais metais pateko į pagrindinę „Fast 50“ kategoriją ir užėmė vienuoliktą vietą (1 048 proc.). „Kai aplink mus viskas taip sparčiai keičiasi, vienintelis būdas išlikti sėkmingam – būti lanksčiam ir keistis kartu su pasauliu. Mes nuolatos gilinamės ir stengiamės suprasti tikslinės grupės poreikius bei pirmieji juos patenkinti – ypatingai svarbu būti pirmuoju rinkoje!“ – savo įmonės pasiekimus komentuoja UAB „Invenis“ vadovas Jonas Abromaitis.

Vos keliomis pozicijomis žemiau reitinge rikiuojasi dar viena įmonė iš Lietuvos – UAB „TV Žaidimai“. 2012 m. įsteigta įmonė kuria ir transliuoja žaidimus azartinių lošimų organizatoriams, o jos augimas ketverių metų laikotarpiu siekė 981 proc. „Prieš kelerius metus „BetGames.TV“ buvo startuolis su didelėmis ambicijomis – inovatyvios idėjos azartinių žaidimų sektoriuje pradininkas, kuris siekė sujungti tradicines lažybas su loterijomis bei stalo žaidimais. Įmonės sėkmę lėmė mūsų talentinga komanda, kuri sudaryta iš daugybės patyrusių savo srities profesionalų bei kūrybiškų tūkstantmečio kartos atstovų. Esame dėkingi savo akcininkams, kurių pasitikėjimas leidžia mums kurti aukštos kokybės produktus. Norėčiau pasinaudoti šia proga ir padėkoti visiems už gerą atmosferą komandoje bei nuolatinį mūsų judėjimą pirmyn,“ – džiaugėsi Mindaugas Stanelis, UAB „TV Žaidimai“ vadovas.

33 vietą užėmė kitas Lietuvos atstovas – UAB „ADEO WEB“ (427 proc.), įgyvendinantis įvairiausius programinės įrangos projektus tiek Lietuvos, tiek ir užsienio rinkose. „Mano manymu, komanda yra svarbiausias sėkmingo verslo veiksnys. Visi rezultatai pasiekiami dėka kiekvieno kolegos indėlio, atsidavimo ir gebėjimo dirbti komandoje. Mes kuriame vertę kiekvienam mūsų teikiamam sprendimui – tai vertina ne tik klientai ir partneriai, bet ir pati komanda. Visi mūsų laimėjimai – tai „ADEO WEB“ darbuotojų nuopelnas. Deloitte „Fast 50“ pripažinimas mums labai svarbus, nes visas mūsų verslas grindžiamas rekomendacijomis, todėl toks įvertinimas suteiks dar daugiau naujų galimybių ir prisidės prie tolimesnės įmonės sėkmės,“– teigia Paulius Nagys, UAB „ADEO WEB“ vadovas.

Reitingo 50 vieta atiteko įmonei UAB „TeleSoftas“ (310 proc.), išmanias ir inovatyvias IT paslaugas teikiančiai Lietuvos įmonei. „Tai gali nuskambėti pernelyg paprastai, bet mūsų sėkmės receptas – bendros laimės siekis. Šiais laikais įmonės sėkmei nepakanka vien tik suburti geriausius savo srities specialistus, turinčius puikų techninį išsilavinimą. Per pastaruosius 14 metų, užuot pagrindiniu įmonės tikslu laikę finansinius rezultatus, mes nuosekliai investavome į ekosistemą, kurioje skatinama kompetencija, kūrybiškumas ir iniciatyvumas. Labai džiaugiuosi, kad įrodėme, jog žmonės yra visų bendrovės tikslų pagrindas. Tik tai leidžia mums tobulinti teikiamų paslaugų kokybę, nuolatos diegti naujoves bei augti,“– teigia Algirdas Stonys, UAB „TeleSoftas“ vadovas.

„Lietuvos „spartuoliai“ nenustoja stebinti – šiais metais pagal į reitingą patekusių įmonių skaičių Lietuva aiškiai išsiskiria ir lyderiauja tarp Vidurio Europos šalių. Didžioji dalis šių įmonių įspūdingus augimo rodiklius pasiekė pristatydamos produktus ar paslaugas tarptautinėse rinkose. Tai dar kartą įrodo, kad turint gerą idėją bei ambicingą komandą, maža vietinė rinka gali būti papildoma paskata greičiau ir ryžtingiau žengti į tarptautinę erdvę, kurioje Lietuvos talentai gali būti ir yra konkurencingi,“ – komentuoja „Deloitte verslo konsultacijos“ direktorius Marius Stalenis.

 

 

Specialiosios kategorijos

Specialioje „Kylančių žvaigždžių“ kategorijoje Deloitte reitinguoja įmones, kurios yra per jaunos pagrindinei „Fast 50“ kategorijai, tačiau, atsižvelgiant į įspūdingą jų pajamų augimo tempą nuo pat šių įmonių įsteigimo, galima daryti išvadą, jog jos greitai bus įtrauktos į pagrindinę reitingo kategoriją. Tai, kad penkias aukščiausias pozicijas užimančios įmonės šių metų „Fast 50“ reitinge praėjusiais metais buvo patekusios į „Kylančių žvaigždžių“ kategoriją, tik patvirtina šios kategorijos svarbą.

Aukščiausią poziciją „Kylančių žvaigždžių“ kategorijoje šiais metais užėmė trimačių modelių duomenų bazę valdanti Lietuvos įmonė – UAB „CGTrader“, kurios augimas trejų metų laikotarpiu siekė 3 329 proc. „„CGTrader“ idėja gimė pastebėjus, kad rinkoje trūksta atviros bei patrauklios prekyvietės, kurioje 3D dizaineriai galėtų pardavinėti sukurtus 3D modelius. Manome, kad pagrindinė priežastis, leidusi „CGTrader“ per trumpą laiką pritraukti tiek daug 3D dizainerių ir kokybiškų 3D modelių, – sąžiningas atlygis modelių autoriams. Kadangi pardavinėjamų 3D modelių kaina „CGTrader“ prekyvvietėje yra žymiai mažesnė nei 3D modelio kūrimas nuo nulio, „CGTrader“ pasiūlymas sulaukė susidomėjimo klientų tarpe ir lėmė stiprų įmonės augimą. Esame įsitikinę, kad „CGTrader“ turi didelį potencialą augti toliau. Tobulėjant tokioms technologijoms kaip erdvinės aplikacijos (angl. spatial computing), papildyta ir virtuali realybė bei „WebGL“, paklausa 3D modeliams labai stipriai augs. Prisitaikyti prie rinkos reikalavimų – iššūkis, tačiau mes turime ambicingą ir drąsią komandą, kuri jau įrodė, kad gali pasiekti kartais neįveikiamais atrodančius tikslus“, – teigia UAB „CGTrader“ vadovė Dalia Lašaitė.

Antroji vieta „Kylančių žvaigždžių“ kategorijoje atiteko Kroatijos skaitmeninių sprendimų įmonei „Q“ (2 446 proc.). Trečiąją vietą užėmė vertimų internetu pradininkė iš Lenkijos – „Dogadamycie.pl“, kurios augimo tempas siekė 1 532 proc.

„Didžiojo penketo“ kategorijoje reitinguojamos bendrovės, kurios yra per didelės, kad galėtų vienodomis sąlygomis varžytis dėl pajamų augimo su mažesnėmis „Fast 50“ įmonėmis. Šių metų nugalėtojas yra Čekijos  įmonė „ZOOT“, vykdanti mados prekių mažmeninę prekybą internetu ir valdanti parduotuvių tinklą, – jos ketverių metų augimo tempas siekia 820 proc. Nedaug nuo pirmosios vietos atsiliko Bulgarijos IT įmonė, teikianti paslaugas skaitmeninės rinkodaros srityje, – „Titan Gate“ (802 proc.).  

Trečiąją „Didžiojo penketo“ kategorijos vietą užėmė Lietuvos elektroninės prekybos bendrovė UAB „Pigu“ (208 proc.), išlaikiusi praėjusių metų poziciją, tačiau pademonstravusi žymiai spartesnį augimo tempą. „Mūsų sėkmę lemia orientacija į klientus. Visada ieškome geriausių sprendimų, kurie leistų mums pasiūlyti kuo platesnį prekių pasirinkimą, greitesnį jų pristatymą, geresnį klientų aptarnavimą, paprastesnį prekių grąžinimo procesą ir kuo įvairesnius atsiskaitymo būdus. Matome, kad apsipirkimas internetu Baltijos šalyse sparčiai auga, todėl mūsų tikslas – užtikrinti kuo platesnį prekių asortimentą, o apsipirkimo procesą internetu padaryti dar greitesnį ir paprastesnį. Tai įpareigoja mus nuolatos būti bent vienu žingsniu priekyje bei iš anksto nuspėti ir patenkinti klientų poreikius. Pripažinimas Deloitte „Fast 50“ projekte įrodo, kad judame teisingu keliu. Tai įkvepia nesustoti, dirbti dar daugiau ir siekti dar geresnių rezultatų,“ – komentuoja UAB „Pigu“ vadovas Dainius Liulys.  

Praėjusiais metais pirmą kartą buvo pristatyta naujoji „Progresyviausios inovacijos“ (angl. Most Disruptive Innovation) kategorija. Šis apdovanojimas gali būti skiriamas į „Fast 50“ reitingą nepatekusiai bendrovei, tačiau pasižyminčiai novatoriškumu, kuriant itin progresyvias naujas technologijas. Šiais metais „Progresyviausios inovacijos“ nugalėtojas – Serbijos šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemų sprendimus siūlanti įmonė „DADANCO Europe“. Pirmą kartą įteiktas „Progresyviausios inovacijos“ specialus apdovanojimas atiteko Rumunijos įmonei „UiPat“.

Pirmąjį apdovanojimą „Progresyviausios inovacijos” kategorijoje 2016 m. pelnė Lenkijos įmonė „HiProMine“, kuri naudoja vabzdžių tyrinėjimu ir jų pritaikymu ūkinėje veikloje paremtas technologijas tokiose srityse kaip atliekų tvarkymas ir maisto, pašarų bei trąšų gamyba.

Baltijos šalių rezultatai

Šiemet į „Fast 50“ reitingą pateko po vieną įmonę iš Estijos ir Latvijos. Latvijos atstovai, programinės įrangos kūrėjai „EazyOne SIA“, reitinge užėmė 18 vietą (731 proc.). Estijos atstovai, verslo valdymo platforma, orientuota į paslaugų sektoriaus įmonių procesų valdymą, „Scoro Software OÜ“ užėmė 42 vietą (353 proc.).

 

Pasaulinė perspektyva

Pasak Deloitte Vidurio Europos „Technology Fast 50“ programos lyderės Agnieszka Zielińska, vienas iš patraukliausių šių metų reitingo aspektų yra įmonių, kurios siekia augti už regiono ribų, skaičius. Reitingo laimėtojas „Kiwi.com“ neslepia ambicijų tapti pasauliniu lyderiu, tačiau ir kitos įmonės siekia panašių tikslų ir jau dabar gali pasigirti turinčios klientų, biurų ir darbuotojų Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos rinkose.

„Iš tiesų stebina tai, kokios neįtikėtinai jaunos įmonės dominuoja reitinge. Šiais metais net 68 proc. įmonių pagrindiniame reitinge yra naujokės, o 2012 m. – dažniausiai sutinkami įmonių steigimo metai. Niekas nežino, ką mums žada ateitis, tačiau akivaizdu viena – šie naujos ir dinamiškos kartos Vidurio Europos technologijų sektoriaus verslininkai eina teisinga linkme.“

Sektoriai

2017 m. „Fast 50“ reitinge tradiciškai dominavo IT ir skaitmeninių sprendimų sektoriaus įmonės (39). Dešimt įmonių dalyvių buvo iš interneto, žiniasklaidos ir telekomunikacijų sektoriaus ir tik viena įmonė iš švariųjų technologijų bei energetikos sektoriaus. Šiais metais į reitingą nepateko nė vienas biotechnologijų, nanotechnologijų ir medicinos technologijų sektoriaus atstovas.

Daugiau informacijos apie Deloitte Vidurio Europos technologijų įmonių reitingą „Fast 50”: www.deloitte.com/fast50ce

Pranešimą paskelbė : Justina Daukšaitė, Deloitte Lietuva, UAB