„Paysera LT“ Lietuvos banko skirtą baudą planuoja skųsti teismui

„Paysera LT“ nesutinka su Lietuvos banko skirta 370 000 eur bauda už pinigų plovimo prevencijos įstatymo pažeidimus ir ją skųs teismui. Bauda prilygsta 2020 m. „fintech“ bendrovės trijų mėnesių grynajam pelnui.

Komentuoja Vytenis Morkūnas, „Paysera LT“ generalinis direktorius:

Finansų įstaigos veikia padidintos rizikos zonoje, į kurią nuolat taikosi sukčiai. Mūsų srityje rizikų valdymas ir tobulėjimas yra tęstinis ir niekada nesibaigiantis procesas. Todėl aš audito rezultatus pirmiausiai regiu kaip gerą stress testą. Jis parodė buvusius procedūrinius plyšius, kuriuos mes užtaisėme, sustabdydami galimybę finansiniams sukčiams pro juos praeiti ateityje.

Tačiau mes nesutinkame su baudos dydžio proporcingumu, nes pažeidimus esame ištaisę.

Atkreipsiu dėmesį, kad keletą metų iš eilės Lietuvos bankas pastabų dėl pinigų plovimo prevencijos (PPP) mums neturėjo arba jos buvo minimalios. Šiemetinės pastabos nukreiptos į procedūrų ir procesų kokybę. Tuo tarpu faktinių atvejų, kad klientai per „Paysera“ sistemą plautų pinigus nebuvo.

Lietuvoje mes esame didžiausia ir apskritai pirmoji elektroninių pinigų įstaiga, todėl jaučiame atsakomybę prieš klientus, darbuotojus, Lietuvos banką ir, žinoma, save pačius. Mūsų tikslas nėra minimaliai atitikti prevencijos reikalavimus. Žinome, kad „fintech“ naujokai lygiuojasi į „Paysera“, todėl norime būti „fintech“ sektoriaus viršūnėje ir pagal PPP kartelę.

Taigi, praktiškai visus Lietuvos banko nurodytus patobulinimus mes jau atlikome – dvigubai padidinome su pinigų plovimo prevencija dirbančių profesionalų skaičių, įdiegėme naujus technologinius sprendimus, klientų patikrinimuose taikome vis daugiau dirbtiniu intelektu paremtų sprendimų, kurie mažina žmogiškosios klaidos tikimybę.

Mūsų 16 metų veiklos kelias visada buvo nuoseklus ir tvarus, o pelninga veikla derėjo ir dera su geriausia kaina klientui. Todėl ir prevencijos reikalavimams netaupėme praeityje, neketiname taupyti ir ateityje. Investicijos į IT ir šios srities darbuotojų atlyginimus 2019-2020 viršijo 1,3 mln. EUR, o 2021 m. skirsime beveik tiek, kiek skyrėme per dvejus metus, – papildomus 1,07 mln. EUR. Ir tai apima tik tiesiogines išlaidas, o kur dar įvairūs mokymai, tiesiogiai nesusijusių darbuotojų resursai.

Apie „Paysera“

„Paysera LT“ yra finansinių technologijų įmonė, siūlanti einamosios sąskaitos ir pinigų pervedimo paslaugas visame pasaulyje, kaip alternatyvą bankams. Įmonė taip pat yra mokėjimų operatorė, padedanti surinkti įmokas daugiau nei 90% Lietuvos e. parduotuvių. Lietuvos banko duomenimis, „Paysera“ yra pirmoji ir didžiausia elektroninių pinigų įstaiga šalyje. „Paysera“ tinklo įmonės taip pat veikia Latvijoje, Estijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje ir Kosove.

Pranešimą paskelbė: Rūta Baliukevičiūtė, Paysera LT, UAB