Svetainių kūrimas: kodėl „pasidaryk pats“ strategija gali būti didžiausia tavo klaida?

Taigi galiausiai apsisprendei – tavo verslui reikia tinklalapio. Sveikintinas sprendimas – šiuolaikinis verslas, net jei jis smulkus, turi turėti savo vizitinę kortelę, atstovybę, filialą ar pardavimo vietą ir internete. Deja, smulkiam verslui tai dažnai ir galvos skausmas, kaip su mažu biudžetu susikurti svetainę, kuri atitiktų poreikius ir atrodytų profesionaliai? Samdyti įmonę, samdyti profesionalą, samdyti … save? Pasidaryk pats projektai itin populiarūs Lietuvoje, čia tikras Jonelių meistrelių kraštas, taigi ir instrukcijų kaip susikurti tinklalapį pačiam internete netrūksta. Tačiau dažnai (o gal dažniausiai) tai tampa didžiausia verslo klaida.

kompiuteriai

Kaip ten sakoma apie pirmą keptuvę blynų? Teisingai, prisvilę.

Nors yra tokių, kurie vos perskaitę keletą straipsnių apie svetainių kūrimą bando kurti naudodami įvairius „pusgaminius“ ar paprastutes turinio valdymo sistemas (TVS), tačiau tik mažuma pasiekia rezultatą, kuris išvysta dienos šviesą. Pirma, tai nėra paprasta. Net ir sistemos, kurių aprašymuose deklaruojama, kad „nereikia programinių žinių“, dažnai krečia pokštus ir norint įgyvendinti išsikeltus tikslus, tenka prisiliesti prie tinklalapio kodo. Žmonės, kurie mokosi kurti svetaines, dirba ta linkme, nuolat tobulinasi, negali pasigirti pirmomis dešimt savo sukurtų svetainių, nes tobulėjant vis randama paliktų klaidų anksčiau sukurtose. Taigi, tikėti, kad iš pirmo karto, nepatyrusiam žmogui pavyks sukurti kažką vertingo, yra mažų mažiausiai naivu. Svetainių kūrimas – profesionalų darbas.

Tinklalapis nėra tik tai kaip svetainė atrodo

Priešingai nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tinklalapis nėra tik tai ką matai ekrane. Web dizainas, žinoma, yra svarbi dalis, vizualinis tinklalapio patrauklumas lemia ar užsukęs potencialus klientas užsibus svetainėje bent kelias sekundes, įsigis prekę ar paskambins užsakyti paslaugų. Todėl grafinis dizainas išlieka dažniausiai aptariama ir sureikšminama svetainės kūrino proceso dalis. Tačiau ji nėra pagrindinė.

Svarbi ir tinklalapio TVS bei jos veikimas. Tai yra viskas ką klientai, gali paspausti ir kaip nusigauna iš vienos svetainės vietos į kitą. Jei kuriama el.parduotuvė, ši dalis dar svarbesnė – kaip vyksta įsidėjimo į krepšelį procesas, ką klientas turi daryti norėdamas registruotis, sumokėti, kaip pasirinkti pristatymo būdą. Svarbu ne tik kiek mygtukų klientas turi paspausti, kad užsakytų prekę, bet realiai integruoti apmokėjimų sistemą bei parengti galimybę klientui pasirinkti pristatymo būdą. Šių sistemų integravimas arba kūrimas įkandamas tik patyrusiems kūrėjams.

Ir galiausiai, svetainė yra duomenys, o bet kokie duomenys nesaugioje vietoje gali būti pavogti, pašalinti, pasisavinti. Tinklalapius nuolat atakuoja įsilaužėliai (hakeriai), jie apkrečiami virusais, juose apsigyvena Trojos arkliai (trojanai). Užtikrinti svetainės saugumą, ypač jei tai el.parduotuvė, yra verslo prioritetas. Žmogus pasirinkęs „pasidaryk pats“ svetainės kūrimo strategiją to užtikrinti negalės, taigi ilguoju periodu vis tiek reikės kreiptis į specialistus. Tad gal geriau nevargti, neeksperimentuoti, o tiesiai kreiptis į svetainių kūrėjus?

Kur ieškoti svetainių kūrėjų?

Taigi, išsiaiškinome, kad svetainių kūrimas yra profesionalų reikalas, jog tai kas atrodo sunkiai suprantama paprastam mirtingajam, jam yra įprastas darbas. Tačiau kur ieškoti patyrusių programuotojų, web dizainerių, grafikos dizainerių ar jų komandų, jog visi darbai būtų atlikti, o jums būtų jau atiduota veikianti, saugi, patraukli svetainė?

Viena iš populiariausių vietų ieškoti kūrėjų – specializuoti portalai, kuriuose skelbiasi savo srities specialistai. Vienas tokių Lietuvoje SvetainiuKurejai.lt – vienoje vietoje galima rasti visus specialistus, kurie sukurs būtent tokią svetainę, kurią matai savo vizijose. Nepamiršk, jog prieš pateikdami užsakymą turėtumėte peržiūrėti komendos rekomendacijos, peržiūrėti anksčiau atliktus darbus. Ir daugiau pačiam nė piršto pajudinti nereikės. Ar gi ne puiku?