Išmanūs namai: ką renkasi lietuviai?

Įrenginėdami būstą lietuviai vis dažniau renkasi inovatyvius namų sprendimus. Išmanūs namai turi daugybę galimybių, kurios ne tik palengvina kasdienį gyvenimą, bet ir leidžia sutaupyti. Mobiliaisiais įrenginiais valdomas apšvietimas, šiluma – tai tik keli populiariausi reikalavimai šių laikų būstui. Ekspertai atskleidžia, kokie patogumai aktualiausi Lietuvoje.

Nebenori naudoti elektros jungiklių

Augantį susidomėjimą išmaniųjų namų sistemomis pastebi ABB Lietuvoje atstovas Marjan Sadocha. Jo teigimu, išmanus apšvietimas ir galimybė kontroliuoti jo funkcijas savo telefone yra vienas pagrindinių klientų pageidavimų šiandien.

„Sulaukiame vis daugiau užklausų, kokias technologijas galime pasiūlyti įsirenginėjant namus. Pastebime, kad lietuviai dažniausiai renkasi išmanius apšvietimo sprendimus – šviesų valdymą, šviesos intensyvumo reguliavimą, išskirtinius naktinio apšvietimo pasirinkimus“, – pastebi M. Sadocha.

Pasak jo, būtent naktinis apšvietimas itin aktualus šeimoms, auginančioms vaikus. „Suprogramuojame sprendimą, kad vaikui naktį atsikėlus šviesa įsijungtų tik nuo jo judesio, kad kelias į vonią naktį būtų saugus, šviesa neakintų ir užsidegtų tik ten, kur jis eina, o sugrįžus – šviesos automatiškai išsijungtų“, – teigia specialistas.

Neprognozuojamos oro sąlygos – nauja aktualija

Išmaniųjų namų ekspertas atskleidžia, kad lietuviams svarbu stebėti namų aplinką ir užtikrinti būsto saugumą ne tik nuo įsibrovėlių, bet ir nuo netikėtų oro sąlygų.

„Lietuvoje žmonės labai smalsūs, jie nori viską stebėti ir kontroliuoti. Technologijos leidžia tai daryti išmaniajame telefone – namas informuoja apie skirtingus įvykius aplinkoje: nuo įsilaužimo į būstą iki netikėtų vandens pratekėjimų ar oro sąlygų pasikeitimo. Pavyzdžiui, pakilo vėjas ir reikia užtraukti markizes, uždaryti stoglangius ir žaliuzes – dėl to jau nebereikia rūpintis, apie tai pagalvoja jūsų protingas namas – automatiškai prisitaiko prie oro sąlygų, uždaro arba atidaro sistemas“, – privalumus atskleidžia ekspertas.

Motyvuoja noras sutaupyti

M. Sadocha pasakoja, kad rinkdamiesi išmanius sprendimus lietuviai įvertina ir ekonomiškumo aspektą.

„Reguliuojant šildymą bei apšvietimą galima sumažinti energijos suvartojimo kaštus, sistema leidžia sekti visus jos parametrus. Pavyzdžiui, reguliuojant šildymą vieno laipsnio temperatūros pokytis gali sutaupyti iki 6 % energijos, nesvarbu ar šildotės elektra ar dujomis. Šis taupumo kriterijus klientams iš tiesų labai svarbus, juk visi nori sutaupyti“, – pasakoja M. Sadocha.

Roges ruošk vasarą

Apie išmaniųjų namų sistemą specialistas pataria pagalvoti namų projektavimo stadijoje, tačiau atskleidžia galimybę „SMART“ sprendimus įsirengti ir vėliau ateityje.

„Dažnai įsirenginėdami būstą žmonės išleidžia visas santaupas, perka brangias plyteles ir kitas medžiagas, o apie elektros sistemą užmiršta. Nors elektros instaliacijos turėtų būti vienas pirmųjų ir svarbiausių būsto įrengimo darbų. ABB siūlome dvi sistemas: „ABB-KNX“ ir „ABB-free home“. Pastaroji – sąlyginai nauja sistema, tačiau tai tikrai puikus pasirinkimas taupantiems. Ji 40% pigesnė nei „ABB-KNX“, lengvai suprantama, ja lengva naudotis. Žinoma, ji turi mažiau galimybių, bet standartines funkcijas – šviesų reguliavimą, žaliuzių valdymą ir kt. – puikiai atlieka“, – sako M. Sadocha

„Klientams siūlome pagalvoti apie inovatyvius sprendimus iš anksto – naudinga pravesti laidus, numatyti kabelių pajungimo vietas, o pačią sistemą pakeisti į išmaniąją, atnaujinti ar įdiegti papildomas funkcijas galima ir vėliau. Tokiu būdu pavyks išvengti papildomų išlaidų ateityje“,  – pataria M. Sadocha.

Pranešimą paskelbė: Kristina Jugulytė, PR Service