Perjungus dažnius daugelyje šalies vietovių pagerėjo eterinės televizijos signalų skverbtis

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (toliau – Telecentras) pagal Ryšių reguliavimo tarnybos įpareigojimą gegužės-birželio mėn. atliko eterinės televizijos siuntimo tinklo ST1 pertvarkymą, kuris pagrindinis tikslas buvo atlaisvinti 700 MHz dažnių diapazoną ir šiuos dažnius perduoti 5G tinklų vystymui šalyje. Atliktas pokytis taip pat leido daugelyje šalies vietovių pagerinti ST1 tinklu siunčiamų signalų skverbtį bei priėmimą.

Transliacinė įranga į naujus dažnius buvo perjungta TV bokštuose, esančiuose Tauragėje, Telšiuose Laukuvoje, Biržuose, Rokiškyje Viešintose, Giruliuose, Mažeikiuose, Nidoje, Plungėje, Skuode, Švėkšnoje, Molėtuose, Šalčininkuose, Dieveniškėse, taip pat didžiajame TV bokšte Vilniuje. Pastarajame bokšte taip pat buvo įrengtas didesnės galios siųstuvas.

Šie pakeitimai leido pagerinti ST1 tinklu siunčiamų TV programų, kurias kuria šalies ir užsienio televizijų kompanijos – LNK, BTV, TV1, Info TV, 2TV, TV3, TV6, TV8, Lietuvos ryto televizija, Delfi TV, Current time/Nastojaščeje Vremia –   priėmimą maždaug pusėje Lietuvos vietovių. Šiose vietovėse nemokamą eterinę televiziją per anteną žiūri apie 200 000 namų ūkių.

Pasak Telecentro vadovo Remigijaus Šerio, signalų priėmimo sąlygos pagerėjo, nes dėl žemesnių dažnių yra mažiau slopinamas TV signalas, gerėjo jo skverbtis, taip pat efektyviau veikia priėmimo antenų stiprinimo priemonės. Teigiamą pokytį turėtų ypač pajusti pajūrio ir dalies Žemaitijos vietovių gyventojai, kuriose anksčiau eterinė televizija buvo siunčiama aukščiausiu 60-uoju kanalu. Taip pat eterinės televizijos priėmimas juntamai pagerėjo Vilniuje ir jo apylinkėse.

Perjungimo metu Telecentro specialistai konsultavo gyventojus, kaip atlikti automatinę kanalų paiešką, kaip pagerinti signalų iš artimiausio TV bokšto priėmimą. Iš viso sulaukta per 1000 skambučių.

Telecentras primena, kad gyventojai, kurių televizoriai pastaruoju metu nustojo rodyti vadinamųjų komercinių televizijų (LNK, TV3, Lietuvos ryto TV ir pan.) programas, turėtų savo televizoriuose arba TV priedėliuose atlikti automatinę kanalų paiešką. Nežinantys, kaip tai atlikti, turėtų kreiptis į Telecentrą telefonu (85) 200 15 15, rašyti pagalba@telecentras.lt arba užpildyti kreipinio formą svetainėje www.turiutv.lt.

 

APIE TELECENTRĄ

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) – valstybės valdoma akcinė bendrovė, teikianti televizijos ir radijo programų siuntimo, duomenų perdavimo ir duomenų centrų paslaugas. Bendrovė vykdo jai pavestus valstybės ITT išteklių konsolidavimo bei plėtros projektus, taip pat valdo aukščiausią Lietuvos statinį – Vilniaus televizijos bokštą.

Pranešimą paskelbė: Valdas Kaminskas, AB Lietuvos radijo ir televizijos centras