7 praktiški patarimai, kaip ilgiau išlaikyti skintas gėles

Skintų gėlių puokštė tiesiog nušviečia kambarį ir sukelia malonius jausmus. Puokštė ne tik atrodo ir kvepia didingai, bet ir žiedų pasirinkimas bei skintų gėlių spalvos tikrai gali suteikti jūsų kambariui puošnumo.

Nesvarbu, ar gavote nuostabią rožių puokštę iš savo artimųjų, ar vasariškų gėlių puokštę iš kvapniųjų levandų, ar apgalvotą gimtadienio gėlių puokštę nuo mylimiausiojo, greičiausiai norite kuo ilgiau išlaikyti ir džiaugtis skintų gėlių puokšte. Tad ką daryti, jog dar ilgai gėlės atrodytų lyg vakar nuskintos? Gėlių salonai visada turi pasiruošę ne vieną patarimą, kaip to pasiekti.

# 1 patarimas: Laikykite skintas gėles vėsioje sausoje vietoje.

Skintos gėlės ilgiau išsilaiko vėsesnėje aplinkoje. Kuo vėsesnė temperatūra, tuo ilgiau laikysis jūsų skintos gėlės. Tai taip paprasta! Saugokite savo skintas gėles nuo tiesioginių saulės spindulių ir laikykite atokiau nuo židinio ar radiatoriaus ir, žinoma, užtikrinkite, kad vanduo vazoje būtų ne šiltesnis nei kambario temperatūros.

#2 patarimas: Rūpinkitės gėlėmis transportuojant.

Užtikrinti, kad gėlės būtų gerai prižiūrimos gabenant, dažnai nepastebima, tačiau gyvybiškai svarbi jūsų skintų gėlių ilgaamžiškumo dalis. Profesionalai floristai užtikrina, jog gėlės yra kruopščiai supakuotos, kad būtų užtikrinta, jog jos atkeliauja į salonus ar pristatomos į namus tik geros būklės. Todėl jei skinate ne patys, gėles rinkitės tik iš patikimų gėlių salonų.

#3 patarimas: Stiebo priežiūra.

Pašalinus gėlių lapus ir žalumynus nuo stiebų apačios, iš tos dalies, kuri bus panardinta į vandenį, vanduo bus skaidresnis, o skintos gėlės išsilaikys ilgiau. 1–2 cm stiebų nupjovimas po tekančiu vandeniu (arba vandens dubenyje) 45 laipsnių kampu dar labiau pailgins jūsų skintų gėlių tarnavimo laiką. Priežastis, kodėl tai reikia padaryti po vandeniu, yra ta, kad vanduo neleidžia papildomam orui patekti į stiebus. Šiek tiek apkirpdami stiebus kas porą dienų, padedate gėlėms nuolat gauti pastovų maistinių medžiagų srautą iš vandens.  

#4 patarimas: Naudokite teisingus įrankius.

Priklausomai nuo stiebų storio, turėtumėte naudoti arba labai aštrų peilį, kad pjūvis būtų kuo lygesnis, arba, jei stiebai storesni ir sumedėję, galite naudoti aštrius sodo įrankius ar sekatorių.

#5 patarimas: Naudokite švarią vazą.

Privalote įsitikinti, kad jūsų naudojama vaza buvo nuplauta karštu, muiluotu vandeniu ir visiškai išskalauta. Tai padeda užtikrinti, kad visi mikroorganizmai, galintys pakenkti gėlėms, būtų pašalinti iš vazos. Jei vaza nebus tinkamai išplauta, vanduo taps rudas, dvokiantis ir gleivėtas, o jūsų gėlės nuvys.

# 6 patarimas: Maitinkite skintas gėles.

Gėlėms, kaip ir mums, reikia gero maisto, kad išgyventų. Augalinį maistą galite nusipirkti iš daugumos vietinių gėlininkų, gėlių salonų ir prekybos centrų. Dažnai nemokamus miltelių paketėlius gaunate pirkdami gėlių puokštes salonuose. Naudojant šias priemones, galima prailginti skintų gėlių gyvenimą bent savaitei.

#7 patarimas – sudrėkinkite puokštę.

Skintoms gėlėms reikia ne tik keisti vandenį, tačiau retkarčiais ir apipurkšti vandens dulksna. Taip gėlės gauna vandens ne tik per stiebus, bet ir pro lapus. Tai padeda palaikyti drėgmę ir atgaivina gėlės, šios atrodo lyg ką tik skintos.

Tikimės šie patarimai įsimins ir jau kitą kartą gavę ar įsigiję puokštę gėlių žinosite kaip ilgiau išlaikyti ją nevystančią.