Paysera: autorių teisių gynėjų pranešime – nepatikrinti faktai ir klaidingos interpretacijos

Komentuoja Deimintas Mažuolis, Paysera klientų aptarnavimo departamento vadovas:

Paysera gerbia autorių teisę gauti pelnytą atlyginimą už kūrinius ir netoleruoja autorių teises pažeidžiančio turinio, juo labiau, neteikia apmokėjimo surinkimo paslaugų. Mes taip pat visuomet bendraujame su autorių teises ginančiomis organizacijomis ir atsižvelgiame į jų teikiamus pranešimus apie galimus autorių teisių pažeidimus. Taip buvo ir šiuo konkrečiu atveju. 

Deja, šis autorių gynėjų pranešimas yra pavyzdys, kaip netikrinant informacijos šaltinių ir, turint tik ribotą informaciją, daromos skambios ir dėmesį traukiančios, tačiau klaidingos išvados. Ko gero, neturėtų stebinti naujausia Eurostat statistika, kad gyventojai mūsų šalyje rečiausiai Europoje tikrina gautą informaciją.

Atkreipiame dėmesį, kad šiuo metu prisijungus prie filmai.in svetainės galima taškų galima įsigyti kriptovaliuta ir bent penkių rušių dovanų kuponais. Ar teisių gynėjams tai nekliūna?

Su filmai.in – jokių verslo santykių

Dekonstruokime pačią situaciją. Paysera 2020 metų pradžioje nutraukė verslo santykius su filmai.in kaip klientu, besilaikant visų tuo metu galiojančių teisės aktų reikalavimų ir sutarties su klientu nuostatų. Paslaugų klientui nei atnaujino, nei planavo atnaujinti. Turbūt visiems aišku, kad nėra techninių galimybių kiekvieną dieną tikrinti visų uždraustų svetainių, kaip jos surenka pinigus, be to, nėra priežasčių to daryti su tokiomis svetainėmis nedirbančiai finansų įstaigai.

Buvo sukurta „veidrodinė” svetainė įmokoms rinkti

Apie įmokų rinkimą. Fizinis asmuo užregistravo interneto svetainių šablonų prekybos svetainę https://www.bootstraplayer.com/, kurioje buvo aktyvuota Paysera įmokų surinkimo paslauga. Aktyvuojant paslaugą, svetainė patikrinta ir jokių sąsajų su neteisėtomis paslaugomis ar prekėmis nebuvo pastebėta. Mokėjimo operacijos mažomis sumomis iš skirtingų asmenų būdingos tokiu turiniu prekiaujančioms svetainėms, todėl pačios operacijos įtarimo nesukėlė. 

Gruodžio 14 d. užblokavo įmokų rinkimą ir uždarė sąskaitą 

Gruodžio 14 d. gavome Intelektinės nuosavybės apsaugos centro (INAC) pranešimą, kad bootstraplayer.com buvo naudojama kaip priedanga rinkti apmokėjimus už nelegalų turinį. Mūsų operatyviai atliktas tyrimas parodė, kad mokėjimų paskirtyje būdavo nurodomas mūsų patvirtintas interneto parduotuvės pavadinimas, o Filmai.in niekur nefigūravo. Pastebėti schemą tik iš pervedimų buvo sudėtinga. Į autorių teisių gynėjų pranešimą reagavome nedelsiant. Po kelių valandų patikrinę visas aplinkybes gruodžio 14 d. buvo sustabdytas paslaugų teikimas ir už grubius sutarties pažeidimus šiam klientui sąskaitą buvo uždaryta nedelsiant. 

Skambios antraštės vietoj vieno skambučio

Apmaudu, kad kol vienos organizacijos stengiasi geranoriškai bendradarbiauti, informuoti finansų įstaigas apie pastebėtus autorių teisių pažeidimus, kitos viešumoje platina su faktais prasilenkiančią informaciją ir, pernelyg nesigilindamos į ištakas, stengiasi visais būdais pritraukti daugiau dėmesio autorių teisių problematikai Lietuvoje. 

Mus stebina, kad pranešime cituojami asmenys į Paysera nesikreipia tiesiogiai ir bendrauja  tik per spaudą. Visiškai nepagrįstų kaltinimų pilnas spaudos pranešimas ne tik reklamuoja nelegalų turinį platinančią svetainę bet dar ir šmeižia Paysera vardą.

Pranešimą paskelbė: Aleksas Rozentalis, Paysera LT, UAB