Tvirtinimo detalės: ką reikia žinoti?

Tinkamos tvirtinimo detalės yra labai svarbios tiek proceso, tiek gamyklos darbuotojų saugai. Pasirinkus tinkamą tvirtinimo detalę, galbūt nepastebėsite kažkokio akivaizdaus teigiamo poveikio, tačiau neparinkus tinkamos tvirtinimo detalės, gali kilti problemų nuo nedidelio nuotėkio iki pragaištingo gedimo, ir tai tikrai nepraslys pro akis. 

Čia yra keletas pagrindinių dalykų, kuriuos turėtumėte žinoti apie tvirtinimo detales. Tačiau norint sužinoti detalesnę informaciją apie atskiras tvirtinimo detales, poveržles ir kt. priemones jums derėtų apsilankyti  čia: https://torx.lt/kategorija/tvirtinimo-detales/vinys/. Paprastai tokių detalių tiekėjo patirtis klientams padeda kuo puikiausiai pasirinkti tinkamą tvirtinimo detalę. 

Tvirtinimų pasirinkimas pagal aprašymus

Prieš skambindami tvirtinimo detalių tiekėjui, turite žinoti, kokia bus paskirtis. Pramoninėms tvirtinimo detalių yra tiek daug, kad visas sąrašas čia netilptų, tačiau tvirtinimo detalių rūšys ir jų tinkamumas naudoti daugeliu atvejų yra vienodi. Taip pat turėtumėte žinoti pagrindinę informaciją apie tvirtinimo detales ir jų naudojimą.

Paprastai varžtas susideda iš galvutės, tam tikro ilgio veleno ir srieginio galo. Varžto galvutė gali būti šešiabriaunė arba kitokio dizaino. Varžto galvutės konstrukcija gali būti svarbi varžto sukimo momento dydžiui ir kitiems klausimams, todėl svarbu tinkamai parinkti varžto galvutę. Varžto ilgis priklauso nuo pritaikymo. Pavyzdžiui, flanšo varžtas turi būti pakankamai ilgas, kad tilptų poveržlės, flanšas, flanšo tarpiklis, papildomas flanšas ir kt.

Statybinės medžiagos

Beveik visos tvirtinimo detalės yra pagamintos iš anglinio nerudyjančio plieno. Jis turi plačiausią apdirbamumo ir stiprumo savybių spektrą. Yra netgi mažai anglies dioksido turinčių plienų, tokių kaip ASTM 307 B klasės, kurie naudojami sunkiems šešiabriauniams varžtams ir smeigėms, skirtoms flanšinėms jungtims vamzdynų sistemose su ketaus flanšais. Vidutinės anglies plienas gali būti termiškai apdorotas, kad padidėtų jų apkrovos galia. ASTM A193 standartas apima legiruotojo plieno ir nerūdijančio plieno varžtų medžiagas, skirtas naudoti aukštoje temperatūroje arba aukštame slėgyje. Ši specifikacija apima tvirtinimo detales, skirtas naudoti slėginiuose induose, vožtuvuose, flanšuose ir jungiamosiose detalėse.

Tvirtinimo detalių klasės

Dažniausiai naudojamos tvirtinimo detalės yra 2, 5 ir 8 klasės šešiabriaunės galvutės. 2 klasė yra standartinis techninės įrangos klasės plienas. Tai yra labiausiai paplitusi, nes pigiausia, plieninė tvirtinimo detalė. 2 klasės varžtai paprastai naudojami ten, kur didelis stiprumas nekelia susirūpinimo, pavyzdžiui, montuojant turėklus, ant vamzdžių spaustukų ir pakabų. 5 klasės šešiabriauniai varžtai yra grūdinti, kad padidintų stiprumą ir yra dažniausiai naudojami automobilių pramonėje. 8 klasės varžtai yra sukietinti daugiau nei 5 klasės varžtai. Taigi jie yra tvirtesni ir naudojami sudėtingose ​​srityse, tokiose kaip automobilių pakabos ir įrangos surinkimas.

Legiruotas plienas

Varžtai paprastai yra pagaminti iš legiruoto plieno. Legiruoto plieno varžtai yra pagaminti iš didelio stiprumo plieno lydinio ir toliau termiškai apdorojami. Legiruoto plieno varžtai yra labai stiprūs, bet labai trapūs. Jei reikia cinkuoti, su lizdų galvutėmis reikia elgtis atsargiai. Dengiant šias tvirtinimo detales gali atsirasti vandenilio trapumas, dėl kurio tvirtinimo detalė gali sugesti. Legiruotas plienas, kuriame yra daugiau nei apie 1,5 % mangano, 0,6 % vario ir kuriame chromo yra mažesnis nei 4 %, yra labai naudingas įvairiuose stiprumo ir plastiškumo diapazonuose. Legiruotas plienas, kuriame yra atitinkama molibdeno, vanadžio ar kitų elementų koncentracija, gali būti naudojamas vietose, kur galima korozija, pavyzdžiui, šildytuvuose, katiluose ir kituose įrenginiuose.