„Telia“ Skaitmeninės pažangos centras kviečia įmones nemokamai pasitikrinti savo atsparumą skaitmeninėms grėsmėms

„Telia“ Skaitmeninės pažangos centras kviečia Lietuvos įmones nemokamai pasitikrinti savo atsparumą kibernetinėms grėsmėms. Centro kibernetinio saugumo specialistai 15 užsiregistravusių įmonių atliks kibernetinio saugumo testus ir pateiks išvadas bei rekomendacijas, kaip pašalinti aptiktas grėsmes ir sustiprinti savo sistemų atsparumą. Detalūs saugumo testų rezultatai bus konfidencialiai pateikti tik pačioms įmonėms, o jų pavadinimai nebus atskleidžiami.

„Nors įmonės vis geriau suvokia su kibernetiniu saugumu susijusias rizikas, tačiau – pastebime – dažnai pernelyg optimistiškai vertina savo pasirengimą grėsmes atremti. Rimčiau į šią sritį žiūrėti ir tinkamų saugumo sprendimų ieškoti neretai imama tik tada, kai kibernetinės atakos pridaro realių nuostolių. Skaitmeninės pažangos centro tikslas yra skatinti kibernetinių grėsmių prevenciją ir didinti įmonių bei visos visuomenės pasirengimą apsisaugoti nuo atakų skaitmeninėje erdvėje. Pirmas žingsnis kiekvienos įmonės kelyje į didesnį atsparumą – kritiškai įvertinti savo sistemų ir procesų saugumą. Tą ir raginame padaryti kviesdami įmones registruotis nemokamiems kibernetinio saugumo testams“, – sako „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro vadovas Andrius Šemeškevičius.

Kibernetinio saugumo patikrinimui gali registruotis visos šalies įmonės, kurių reikšminga dalis veiklos yra vykdoma internete ir kurios turi internetu pasiekiamų sistemų. Testo metu bus tikrinamos įmonių internetinės svetainės, pašto ir FTP serveriai, maršrutizatoriai, VPN ryšiai. Pirmiausia visi šie objektai bus identifikuojami, o tada – atliekamas jų skenavimas. Taip pat galimi fiziniai saugumo patikrinimai.

Testui atlikti jokios prieigos prie įmonės sistemų kibernetinio saugumo specialistams suteikti nereikės – patikrinimas bus atliekamas tik per viešas prieigas. Saugumo situacijos analizė užtruks iki 2 savaičių.

Registracija nemokamam kibernetinio saugumo testui vyks nuo spalio 3 d. iki gruodžio 3 d. Įmonės kviečiamos registruotis pažangos centro internetinėje svetainėje. Esant dideliam projekte dalyvauti norinčių įmonių skaičiui „Telia“ Skaitmeninės pažangos centras pasilieka teisę savo nuožiūra atsirinkti 15 bendrovių, kurioms bus atliktas saugumo patikrinimas.

Anot A. Šemeškevičiaus, įmonės sistemų saugumo patikrinimas ir silpnųjų vietų identifikavimas yra tik pirmasis etapas verslams norint suvaldyti rizikas, o skaitmeninio atsparumo palaikymui reikalingos nuolatinės pastangos. Atlikus skaitmeninį auditą įmonėms reikėtų išjungti nebenaudojamus resursus ir riboti perteklines teises bei prieigas prie sistemų. Ne mažiau svarbu tiek išorines įmonės interneto svetaines, tiek vidinius tinklus apsaugoti patikimomis ugniasienėmis ir pasirūpinti tinkama tinklo segmentacija. Galiausiai, reikia nepamiršti reguliariai atnaujinti programinę įrangą ir pasirūpinti savalaikiu saugumo spragų pataisymų diegimu.

„Telia“ Skaitmeninės pažangos centro tikslas – didinti gyventojų bei verslų atsparumą skaitmeninėms grėsmėms ir taip įgalinti visuomenę naudotis technologijomis siekiant pažangos. Centras kuria, sistemina ir teikia šalies verslams bei žmonėms skirtą informaciją ir žinias, kurios yra būtinos stiprinant skaitmeninį imunitetą bei siekiant pasinaudoti technologijų teikiamomis galimybėmis.

 

Daugiau informacijos: 

Audrius Stasiulaitis

I WILL TELL YOU TELIA

Tel. (8 5) 236 7019, Mob. 8 686 77988

El. p. audrius.stasiulaitis@telia.lt  

Telia Lietuva, AB, Saltoniškių g. 7A, 03501 Vilnius

 

Pranešimą paskelbė: Paula Zlatkutė, UAB „INK agency“