Seimo Ateities komitetas įsteigė Dirbtinio intelekto darbo grupę: „Teisinis šuolis į dirbtinio intelekto ateitį Lietuvoje“

2024 m. sausio  4 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Paskutiniame 2023 m. gruodžio mėn. posėdyje Seimo Ateities komitetas įsteigė Dirbtinio intelekto darbo grupę, kurios misija – dirbtinio intelekto (DI) technologijų teisinės bazės kūrimas ir įgyvendinimas atsižvelgiant į visuotinius bei Europos Sąjungos standartus – žmogaus teisių ir teisinės valstybės srityse.

Atsižvelgiant į sukeltą 2022 m. lapkričio mėn. cunamio bangą dėl generatyvinio dirbtinio intelekto, Ateities komiteto nariai sutarė, kad dėl eksponentinio dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi technologijų augimo bei jų integracijos į įvairias viešojo gyvenimo sritis, kilo būtinybė nustatyti esminę Lietuvos veikimo nišą dirbtinio intelekto erdvėje. Dėl šios priežasties būtina iš naujo įvertinti 2018 m. Lietuvos dirbtinio intelekto strategiją, teikiant pirmenybę teisinio reguliavimo galimybėms ir kitų procesų analizei, kurie leistų užtikrinti apsaugą nuo diskriminacijos, privatumo, saugumo pažeidimų, saviraiškos laisvės apribojimų ir manipuliavimo visuomenės nuomone grėsmėms.

 „Dirbtinio intelekto įtaka gyvenimui yra neišvengiama, ji atveria naujas galimybes medicinoje, ryšių sistemose, transporte ir kitose srityse; šios pažangos pasekmės demokratijai, žmogaus teisėms ir teisinei valstybei lieka neaiškios, o nereguliuojamos dirbtinio intelekto rizikos yra nepaprastai didelės. Todėl Ateities komitetas ir priėmė sprendimą įsteigti specialią darbo grupę dirbtinio intelekto grėsmėms ir galimybėms įvertinti“, – teigia DI darbo grupės iniciatorė ir jos vadovė, Seimo Ateities komiteto narė Rasa Petrauskienė. Jos nuomone, ypač aktualus tapo klausimas dėl nacionalinio dirbtinio intelekto reguliavimo, nes būtina laiku rasti subalansuotą pusiausvyrą tarp teikiamų technologijų pažangos privalumų ir intelektinio produkto apsaugos, kartu išsaugant pagrindines visuomenės vertybes.

Ateities komiteto Dirbtinio intelekto darbo grupė, vykdydama  savo įgaliojimus, sieks išryškinti nacionalinės teisės aktų sistemos ir teisėsaugos trūkumus, vertins DI rekomendacijų, gairių ir elgesio kodeksų būtinumą įvairiose visuomenės gyvenimo srityse. Tai bus atliekama analizuojant kitų šalių politines iniciatyvas, politikos kryptis ir strategijas, nukreiptas į žmogaus teisių ir demokratinių procesų gerbimą ir stiprinimą visuomenėje. Planuojama, kad DI darbo grupė į savo posėdžius kvies įvairias suinteresuotąsias šalis – mokslo, verslo sektoriaus ir pilietinės visuomenės atstovus.

Skaitmeninė Lietuva yra vienas iš prioritetinių Ateities komiteto darbotvarkės klausimų.

Daugiau informacijos:

Rasa Petrauskienė,

Seimo Ateities komiteto narė

Dirbtinio intelekto darbo grupės pirmininkė

El. p. rasa.petrauskiene@lrs.lt

 

Parengė

Seimo Ateities komiteto biuras:

Miglė Paulauskė, tel. (8 5) 209 6894, el. p. migle.paulauske@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Jolanta Anskaitienė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija